Czym jest likopen?

Coraz więcej osób stawia na “powrót do korzeni”, czyli naturalne metody dbania o zdrowie. Niezwykle pożądanym składnikiem stał się likopen, który należy do grupy karotenoidów. Można go znaleźć przede wszystkim w pomidorach. Występuje także w innych warzywach i owocach, jednak jego ilości są znikome. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób poddawać obróbce produkty spożywcze, tak aby dostarczyć organizmowi mnóstwo cennych składników odżywczych.

Surowe pomidory czy przetwory pomidorowe?

Likopen ma pozytywny wpływ na organizm. Liczne badania naukowe dowodzą, że przeciwdziała on wolnym rodnikom, wspomaga pracę układu immunologicznego, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, a nawet udaru mózgu. Okazuje się jednak, że surowe pomidory nie są najlepszym wyborem. Zawierają one związki, które ograniczają wchłanianie likopenu. Z tego względu najlepszym wyborem wydają się być różnego typu przetwory, czyli np. pomidory w puszce, koncentraty, sosy, pulpy, napoje, koktajle, a także wiele innych. Dobrze jest spożywać je z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczów (np. roślinnych), które zwiększają przyswajalność karotenoidów.

Jak często spożywać pomidory?

Ludzki organizm nie produkuje samodzielnie likopenu. Właśnie dlatego pomidory (poddane obróbce) mogą być spożywane codziennie. Trzeba jednak mieć świadomość, że wszystko w nadmiarze może okazać się szkodliwe. Jadłospis powinien być więc zróżnicowany, gdyż tylko wtedy spożywane pokarmy będą stanowić “paliwo” dla organizmu.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *