
Istnieje teoria, że indeks glikemiczny stanowi podstawę zdrowej diety. Jego monitorowanie pozwala nie tylko wypracować smukłą sylwetkę, ale również utrzymać efektywne funkcjonowanie organizmu. Głównym założeniem jest ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów – to skuteczny sposób na zredukowanie tkanki tłuszczowej. Należy jednak zachować równowagę. Niektórzy uważają, że dieta ketogeniczna lub białkowa jest zbyt drastyczna. W omawianym przypadku należy wykluczyć jedynie to węglowodany, które wyróżniają się wysokim indeksem glikemicznym. Zastanawiasz się, jakie efekty można uzyskać? Zapoznaj się z dalszą częścią wpisu!
Dieta oparta na niskim indeksie glikemicznym
Dieta oparta na niskim indeksie glikemicznym jest na tyle zróżnicowana, że można ją stosować przez długi czas. Opiera się ona nie tylko na tłuszczach, ale również białkach i węglowodanach. Nie wymaga tak skrajnych kroków, jak inne diety, które zakładają ograniczenie spożywanych węglowodanów. Znaczącym atutem tego rozwiązania jest niższe ryzyko wystąpienia poważnych dolegliwości np. chorób układu sercowo-naczyniowego.
Żywność o niskim indeksie glikemicznym
W dzisiejszych czasach zakup produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym nie stanowi żadnego wyzwania. Dobrym wyborem jest np. chrupkie pieczywo, jajka, mozzarella, orzechy, cukinie. Należy zrezygnować z m.in. ziemniaków, białego pieczywa, groszku, bananów. Omawiana dieta sprzyja odchudzaniu, a jednocześnie poprawia ogólną kondycję i usprawnia pracę narządów wewnętrznych.